Constituire Societati & Consultanță Juridică

Initiere Afacere, Proprietate Intelectuala, Extrase Informare Companii

Detalii

Contabilitate, Consultanță Fiscală & Financiară

Salarizare, Auditare, Fiscalitate Internationala si Fonduri Europene

Detalii

Management Proiecte & Investiții

Administratie, Gestiune Proiecte, Tranzactii si Resurse Umane

Detalii

Consultanță in Tehnologia Informației

Eficientizare Afacere, Strategie de Integrare, Dezvoltare software

Detalii

Bugetul 2022 si Masuri Sociale în România

Cu o larga majoritate si cu putine amendamente, proiectele bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate de Parlamentul de la Bucure?ti. Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 4,6%, pe un Produs Intern Brut de circa 260 de miliarde de euro, o inflatie medie anuala de 6,5% si pe un câstig salarial mediu brut de aproximativ 1.200 de euro pe luna. 7,7 procente din Produsul Intern Brut sunt prevazute în bugetul asigurarilor sociale de stat. Majoritatea bugetelor alocate pentru principalii ordonatori de credite au ramas în forma propusa de Guvern.

De la 1 ianuarie, pe langa cresterea salariului minim cu 10,9% la 1550 lei, cinci milioane de pensionati vor avea venituri mai mari cu 10%. Punctul de pensie va ajunge la 1.586 de lei (aproape 320 de euro), în vreme ce pensia minima va creste de la 800 la 1.000 de lei, echivalentul a 200 de euro. Si alocatiile vor fi majorate de la 1 ianuarie. De alocatiile cele mai mari, de 600 de lei, adica aproximativ 120 de euro, vor beneficia copiii de pâna la 2 ani si cei cu dizabilitati. Pentru restul minorilor, alocatia ajunge la 243 de lei (aproape 50 de euro).

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a recunoscut ca majorarile nu vor aduce si o crestere a puterii de cumparare, ci doar vor oferi protectie în fata scumpirilor mari din ultima perioada. Cresterea pretului la gaze si energie eletrica, în general la utilitati, precum si si la alte produse, a ridicat inflatia la aproape 8 procente. În total, impactul bugetar al cresterii pensiilor, alocatiilor si al ajutoarelor pe care statul le va acorda celor mai saraci dintre pensionari va fi de aproape 16 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro). Este un efort bugetar suplimentar considerabil, asa ca nu vor mai fi bani si pentru alte cresteri de venituri în sectorul de stat.
Astfel, salariile de baza, soldele de functie, indemnizatiile si sporurile de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice nu vor creste anul viitor. Se vor evita, astfel, presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, tinand cont ca gradul de îndatorare al statului este foarte mare, de aproape 50% din PIB.

Contact

Noi suntem contabilii si consultantii fiscali care va ajuta sa va indepliniti obiectivele.

 • Padova (Italia)
       Str. Montà n. 106
  Tel. (+39) 3486908777
 • Galati (Romania)
       Str. Al. Lapusneanu n. 18
  Tel. (+40) 236435321
  info()smart-project.ro

Acoperire

 • Galati
 • Braila
 • Bucuresti
 • Constanta
 • Slobozia
 • Tulcea
 • Buzau
 • Focsani
 • Bacau