Constituire Societati & Consultanță Juridică

Initiere Afacere, Proprietate Intelectuala, Extrase Informare Companii

Detalii

Contabilitate, Consultanță Fiscală & Financiară

Salarizare, Auditare, Fiscalitate Internationala si Fonduri Europene

Detalii

Management Proiecte & Investiții

Administratie, Gestiune Proiecte, Tranzactii si Resurse Umane

Detalii

Consultanță in Tehnologia Informației

Eficientizare Afacere, Strategie de Integrare, Dezvoltare software

Detalii

Cu o capacitate de 679 MW în valoare de peste 543 de milioane de euro, Galatiul este cel mai fierbinte judet din România în functie de proiectele eoliene avizate în perioada 2021-2022, detronând astfel, ca interes, Constanta. Moldova, cea mai saraca regiune a României, devine noul El Dorado pentru investitorii din cel de-al doilea val de investitii verzi.

Pe baza informatiilor dispo­ni­bile pe site-ul Transelectrica, rezulta ca doar în perioada 2021-2022 au fost avizate proiecte eoliene cu o capacitate de peste 2.700 MW, iar daca vor fi puse în functiune, cele mai multe având ca data de finalizare anii 2025-2026, vor necesita investitii de aproape 2,2 miliarde de euro. Interesul pentru proiecte de energie verde este fara precedent si face din Moldova noua destinatie a banilor pentru eoliene, dupa ce în primul val Constanta a concentrat cea mai mare parte a investitiilor.

Dupa Galati, Constanta ocupa locul secund ca interes, un lucru normal în contextul în care zona este aproape închisa ca si capacitate. Buzau, Tulcea si Iasi sunt urmatoarele clasate, conturând astfel Moldova ca noul El Dorado pentru proiectele eoliene din valul doi de investitii.

Cu o larga majoritate si cu putine amendamente, proiectele bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate de Parlamentul de la Bucure?ti. Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 4,6%, pe un Produs Intern Brut de circa 260 de miliarde de euro, o inflatie medie anuala de 6,5% si pe un câstig salarial mediu brut de aproximativ 1.200 de euro pe luna. 7,7 procente din Produsul Intern Brut sunt prevazute în bugetul asigurarilor sociale de stat. Majoritatea bugetelor alocate pentru principalii ordonatori de credite au ramas în forma propusa de Guvern.

De la 1 ianuarie, pe langa cresterea salariului minim cu 10,9% la 1550 lei, cinci milioane de pensionati vor avea venituri mai mari cu 10%. Punctul de pensie va ajunge la 1.586 de lei (aproape 320 de euro), în vreme ce pensia minima va creste de la 800 la 1.000 de lei, echivalentul a 200 de euro. Si alocatiile vor fi majorate de la 1 ianuarie. De alocatiile cele mai mari, de 600 de lei, adica aproximativ 120 de euro, vor beneficia copiii de pâna la 2 ani si cei cu dizabilitati. Pentru restul minorilor, alocatia ajunge la 243 de lei (aproape 50 de euro).

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a recunoscut ca majorarile nu vor aduce si o crestere a puterii de cumparare, ci doar vor oferi protectie în fata scumpirilor mari din ultima perioada. Cresterea pretului la gaze si energie eletrica, în general la utilitati, precum si si la alte produse, a ridicat inflatia la aproape 8 procente. În total, impactul bugetar al cresterii pensiilor, alocatiilor si al ajutoarelor pe care statul le va acorda celor mai saraci dintre pensionari va fi de aproape 16 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro). Este un efort bugetar suplimentar considerabil, asa ca nu vor mai fi bani si pentru alte cresteri de venituri în sectorul de stat.
Astfel, salariile de baza, soldele de functie, indemnizatiile si sporurile de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice nu vor creste anul viitor. Se vor evita, astfel, presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, tinand cont ca gradul de îndatorare al statului este foarte mare, de aproape 50% din PIB.

Economia României a scazut anul trecut cu 3,9% fata de 2019, un rezultat mai bun decât estimarile anterioare, iar în T4 PIB-ul a crescut, în termeni reali, cu 5,3% fata de T3, a anuntat marti INS.
Comparativ cu T4/2019, în ultimele trei luni din 2020 PIB-ul s-a redus cu 1,5%, pe serie bruta, si cu 1,7% pe serie ajustata sezonier.

În luna aprilie, FMI estima o scadere de 5% a PIB-ului României, iar multi analisti se asteptau la caderi de 7-8% din cauza pandemiei. La rectificarea bugetara din august Guvernul Orban a revizuit prognoza în sens negativ, la scadere de 3,8% a PIB în 2020.

În realizarea bugetului pe 2021, Guvernul estimeaza pentru anul în curs o crestere de 4,3% a economiei si un PIB de 1.116 miliarde lei, în crestere cu 7%, la un nivel similar cu cel din 2019.

”Economia României, performanta care SPULBERA estimarile apocaliptice! În trimestrul IV din 2020 economia României a crescut cu 5.3%!!! O performanta fantastica. Cea mai RAPIDA revenire a economiei din istorie. Am promis. Am facut. Am avut dreptate. Revenirea economiei in V, o certitudine! În 2020, economia României, alaturi de cea globala, a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu DOAR 3.9%”, a declarat premierul Florin Cîtu marti, pe pagina de Facebook.

România a reusit sa urce pe locul trei în topul tarilor cu cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, realizat de cunoscuta firma de audit fiscal Coface.
Clasamentul a fost realizat în baza datelor din anul 2018, unde 61 de firme românesti au reusit sa fie prezente în top, depasind astfel Cehia, care are 60. Pe primele doua locuri se situeaza în continuare Polonia si Ungaria, atât din punct de vedere al numarului de companii, cât si al cifrei de afaceri totale.
Managerul de tara al Coface România, a atras însa atentia ca, anul acesta, cresterea economica în zona Europei Centrale si de Est, inclusiv în România, a încetinit. Anul trecut, cifra de afaceri a firmelor românesti din top 500 a crescut cu peste 14%, iar profitul net cu aproape 13% fata de anul 2017.Pe de alta parte si gradul de îndatorare mediu a urcat la 54%, dupa ce, în cei patru ani anteriori, a fost sub 40%.

În anul 2018, numarul migrantilor a crescut la nivel mondial cu doua procente fata de 2017.
În cifre absoute, statele dezvoltate ale lumii au primit 5,3 milioane de migranti numai în cursul anului 2018. Pe primul loc în rândul gazdelor sunt Statele Unite, urmate de Germania, releva raportul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCSE) dat publicitatii la Paris. România se afla pe locul doi, dupa China, între tarile din care au plecat cei mai multi migranti.
Românii înregistreaza cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari si cele mici. Pe baza datelor Eurostat, aflam ca veniturile celor mai bogati 10% din români sunt de aproape 6 ori mai mari decât ale celor mai saraci 10% dintre acestia, spre deosebire întreaga Uniune Europeana unde acest raport este de 3,76.

Italienii de la Astaldi au demarat lucrarile efective de constructie a podului suspendat peste Dunare din zona metropolitana Galati- Braila, cea mai complexa lucrare de infrastructura rutiera din România de la Revolutie încoace, acesta urmand a fi in primele cinci poduri din Europa ca lungime, cu o deschidere centrala de 1.12 kilometri.


Dupa lucrarile preliminare de curatare a terenului, descarcare arheologica si deminari, Astaldi a început lucrarile efective de constructie a viitorului pod de la Braila.
Cu o valoare de 1,99 miliarde de lei, fara TVA, contractul cuprinde 12 luni de proiectare, 36 luni de executie si o perioada de garantie a lucrarilor de 120 luni. Ordinul de începere pentru faza de proiectare a Podului de la Braila a fost emis în primul trimestru din 2018.

Conform contractului, proiectarea ar trebui sa dureze 12 luni, dupa care sa înceapa constructia propriu – zisa, de 36 de luni. Astfel, lucrarile de constructie urmau sa înceapa în primul trimestru al acestui an.
Pe lânga podul suspendat, contractul prevede construirea a doua viaducte de câte 110 m lungime, un drum principal cu o lungime de 19,095 km si un drum de legatura cu DN22 (Smardan – Macin), în lungime de 4,328 km.

According to the Romanian National Institute of Statistics :

 • In August 2018, the average gross nominal earnings* were 4449 lei (about 953 euro), by 1.4% lower than the one
  registered in July 2018.
 • The average net nominal earnings were 2669 lei (about 572 euro), decreasing as against the previous month with 39 lei
  (-1.4%).
 • The highest values of the average net nominal earnings were recorded in computer programming, consultancy and related activities (6319 lei, about 1354 euro), while the lowest in accommodation and food service activities (1556 lei, about 333 euro).

August 2018 as compared to August 2017

 • As compared to August of the previous year, the average net nominal earnings increased by 12.9%.

Earnings in relation with the evolution of consumer prices

 • The real earnings index** in relation with the same period of previous year was 107.5%.
 • The real earnings index was 98.3% for August 2018 as against previous month.
 • As compared to October 1990, the real earnings index was 191.6%, by 3.4 percentage points lower than the one recorded in July 2018.

*) The average gross monthly earnings are determined by reporting the amounts from the salary fund, net profit and other funds (exclusive severance payments, backdated paid arrears as consequence of wining the lawsuits involving the money rights related to previous years, nominal value of  holiday vouchers) to the average number of employees.
**) calculated as the ratio between the net nominal earnings index and the consumer prices index.

The Administration Ports of the Maritime Danube (APDM) of Galati signed the contract for the "Elaboration of the technical project for the execution of investment works", part of the first phase of the intermodal terminal project which highlights the strategic position and technical facilities of the three ports of Galati with the creation of an intermodal fluvial maritime-railway terminal that will become a hub for the transport of goods between Asia and Western Europe, through the channel of Rhin-Main-Danube.
The value of the first phase, which will end on March 31, 2020 is 25.619.781 euros, of which, non-refundable funding from the European Commission through the mechanism to connect Europe of 21.776.814 euros, co-financing by the State of 3.450.053 euros and contributions from the private investors Metaltrade International Ltd. and New Port Basin of 392,914 euros.

At the end of the investment in the Galati intermodal terminal, the multimodal platform it could be transited by 300,000 containers, equivalent to 5-6 million tons of goods per year, and would create over 50,000 new jobs in 10 years.

This project will take place in two phases, due to budget constraints of the European Commission. From the EUR 80 million, estimated value of this project, the Commission was able to allocate only 25 million, which represents a part of the port infrastructure, pier and part of the eligible costs, including design.

The economic growth that Romania posted last year is definitely impressive. The National Statistics Institute (INS) announced on Wednesday that the country’s economy went up by 7% in 2017 as against the previous year. This is the most significant advance since 2008, a period also marked by sustained economic growth and followed by recession and austerity. According to the INS, in the last quarter of 2017 Romania had the biggest growth of all the 28 EU member states. An Eurostat report confirms this situation.
The main engine for growth has been household consumption, stimulated by smaller taxes and an increase in salaries, followed by the industry, but with little public investment for the second consecutive year.

Also on Wednesday, the Central Banks’ Board announced that the expected dynamics of economic growth remains robust in 2018, but it goes down in 2019. The National Commission for Prognosis has recently revised upwards, to 6.1%, the GDP advance estimated for this year, after an initial 5.5% forecast for 2018. Also, the World Bank has recently announced Romania is expected to report a 6.4% increase in its GDP for 2017 as compared to the 4.4% forecast in June.

The Romanian government today approved payments for agricultural subsidies for the year 2017, amounting to about 1.8 billion euros, representing direct payments in the vegetal sector, national aid to the livestock sector and coupled support scheme for sheep / goat species.

Direct payments in the vegetable sector are as follows:
> single area payment scheme, at a minimum of EUR 97.24 /ha;
> redistributive payment: 5 EUR /ha for 1-5 ha inclusive and 48,32 EUR /ha for 5-30 ha inclusive;
> payment for agricultural practices beneficial to the climate and the environment, also called greening payment - 57,17 EUR /ha;
> payment for young farmers - 24,31 EUR /ha.

The Romanian Government also approved the ceilings for transitional national aids in the livestock sector and set the amount for the 2017 payment year, as follows:
> EUR 24.08 million for the decoupled production scheme for the milk sector, the bovine species;
> EUR 101.2 million for the meat sector, the bovine species;
> EUR 50.78 million for ovine / caprine species.

The amount of such subsidies shall be calculated by reporting the amounts to the quantities of milk delivered and/or sold directly eligible, respectively at the number of bovine herds or eligible sheep / goat females.
At the same time, the Executive has approved the EUR 48.5 million ceiling for direct payment for the coupled support scheme for sheep / goat species to be granted for the year 2017. The amount for this scheme is calculated by reporting the ceiling to the eligible livestock.

Romania had the highest economic growth rate in the EU in the first quarter of the year, 5.6% against the corresponding period of 2016, the Eurostat announced. In contrast, the Eurozone reported a 1.7% growth rate, and the EU as a whole 2%.
According to the National Statistics Institute, in the first quarter of the year Romania had a 5.7% economic growth rate compared to the corresponding period of last year, and the Government expects a 5.2% rate for the entire year. The first quarter of 2017 was the 7th consecutive one to report growth.

The figure exceeds the level on which the Cabinet has based the state budget for this year, and which has been seen by many as optimistic. The growth announced by the national authorities has been confirmed by the European statistics bureau, the Eurostat, which says Romania had the highest growth rate in the EU, namely 5.6%.

The Fiscal Council however warns that the GDP growth has been fuelled primarily by consumption. PM Sorin Grindeanu says this performance is a confirmation of the economic measures taken by the Government, as well as the consequence of enhanced confidence from the business environment in the measures announced for the forthcoming period.According to the Cabinet, the growth rate in the first quarter has been heralded by other positive developments in the economy. For instance, exports have reached an all-time high of 5.7 billion euros in March, and in the first 4 months of the year over 100,000 new stable jobs were created. The industrial output also sees substantial increases, while unemployment is at its lowest since 1989.

Upon the presentation of the report on financial stability in 2017, the vice-governor of the national bank, Liviu Voinea, says that, in comparison with the previous report, financial stability has remained robust in Romania, and risks have diminished in intensity and number, but have nevertheless diversified. Also said that a recently emerged risk, which is low for the moment, is that of an increase in real estate prices.

Economic forecasts indicate that Romania will continue to have a growing economy, but below that of 2016, estimated by international financial organizations and various experts at 4.5 to 5.2%. The European Commission expects the growth in 2017 to reach 3.9% from its expectation of 5.2% in 2016, while the World Bank estimates a growth of 3.8% in 2017, the same figure issued by the International Monetary Fund. The European Bank for Reconstruction and Development expects a 3.7% growth, matching Moody's 3.7% estimation, after issuing a forecast of 4.8% for 2016. The National Forecast Commission estimated 4.8% growth for 2016, and 4.2% for 2017.
 
According to a Moody's report, private consumption remains Romania's main engine for growth, though to a lesser extent than in 2016, considering expectations of higher oil prices and inflation. Continuing an expanding tax policy in 2017, including scrapping a tax on special purpose buildings and an additional fuel excise, as well as a cut in the VAT, will result in a deterioration of Romania's fiscal position. The agency expects the fiscal deficit to exceed 3% of the GDP in 2017, since measures increasing it would counter solid economic growth. Moody's expects Romania's credit rating to be negatively impacted by the deterioration of its fiscal policy, along with its effect on its fiscal position.
 
In his turn, economic analyst Constantin Rudnitchi explains: “We also have a piece of good news from statistics, the fact that investments start taking up a bigger slice of this economic growth, therefore this is a good thing, as investment may balance out a bit better against consumption in terms of economic growth".

Pagina 1 din 4

Contact

Noi suntem contabilii si consultantii fiscali care va ajuta sa va indepliniti obiectivele.

 • Padova (Italia)
       Str. Montà n. 106
  Tel. (+39) 3486908777
 • Galati (Romania)
       Str. Al. Lapusneanu n. 18
  Tel. (+40) 236435321
  info()smart-project.ro

Acoperire

 • Galati
 • Braila
 • Bucuresti
 • Constanta
 • Slobozia
 • Tulcea
 • Buzau
 • Focsani
 • Bacau